This private villa is a contemporary residential project; located near the centre of Pieve di Cento, the house features simple, clean shapes, characterised by alternating volumes which make the function of the various settings only partially legible from the outside.

The house’s other distinguishing feature is the choice of materials, which bring tactile sensation to the external look of the building – with exposed reinforced concrete as the dominating theme.

The building spreads over two floors. On the ground floor, the living area leads on to the dining room and, on the opposite side, the kitchen. The lounge is split into two zones by a stone wall with a fireplace at its centre. The simple, straightforward furnishings in the living area, with its roomy yellow sofa and bookshelf, contrast the baroque vibe in the dining room, where an inlaid wooden table presides over the space with authority.

The first floor comprises a studio and a lounge, which lead on to the outside terrace. From the lounge, with its large windows looking on to the surroundings, a long corridor traverses the entire floor, past the master bedroom built into the former patio, the walk-in closet and the bathroom, to the second bedroom.

The concept of the lighting design enhances the linearity and the natural light of the spaces, providing just the right amount of light to showcase the building’s features. At the same time, energy consumption is reduced through the targeted use of latest generation LEDs.

Reggiani solutions were used for part of the indoor and outdoor lighting. Inside, close to the wooden beams which traverse the villa, there are Yori LED surface mounted projectors (10W) both on the ground and first floor ceiling (in the bedroom), barely visible thanks to the minimalist look of the mounting rail version and the stylish embossed matt black finish.

Thanks to the proportions and the elegant design, the impact of the product on the surrounding architecture is extremely discreet and the colours of the domestic environment are enhanced by the high colour rendering index (CRI >90) of the LED source.

Outside, square Lindro surface mounted ceiling luminaires with protection rating IP66 illuminate the veranda. Thanks to the reduced depth of just 110 mm and the high luminous flux (60×160 mm version, up to 4480 lm), the product offers a practical, efficient solution which integrates perfectly within the building’s architecture and the outside space in the garden.